Jak vidím město Moravský Krumlov já?

21. 01. 2016 17:46:10
Co člověk to jiný názor. Někdy pomáha se na věc podívat cizíma očima. Nebydlím v Moravském Krumlově dlouho, proto snad mohu své oči pokládat za "cizí". Jak tedy vidím z pohledu novousedlíka Moravsky Krumlov já?

Moravský Krumlov je nevšední město, nebo spíše má šanci se jim stát. Není příliš malých měst, uzavřených v téměř kruhovém údolí jenž kopíruje vodní tok. Jeho historické jádro, byť značně poničené koncem druhé světové války plně toto údolí respektuje. Z větší části jej obklopují lesy na skalnatých návrších tvořených další raritou, a to slepencovými horninami. O poznání horší to je již se skutečným využitím potenciálu které město bezesporu má. Nejzajímavější stavbou a jistě historicky nejcennější, je místní renesančně přestavěný zámek. Součástí areálu zámku byly dva historické domy s velkým skleníkem, který se již nedochoval, domy ovšem ano. Tyto domy jsou v současnosti majetkem města, nikoliv tak zámek. Chtělo by se říct, že město které chce zámek koupit a rekonstruovat se k těmto domům bude chovat tak, jak by se případně chovalo k zámku. Bohužel opak je pravdou. Tyto domy již delší dobu chátrají a není zde ani snaha o základní zabezpečení proti dešti a dalšímu poškozování. Moravský Krumlov je výjimečný i zachovalým hradebním opevněním v téměř v původní délce. V předválečné době byly hradby v části nad dnešním autobusovým nádražím upraveny pro procházky místních. Bylo postaveno dvouramenné pískovcové schodiště, vybudované jezírka, a jiné parkové prvky. Dnes již i zde zavládl všemocný zub času, který se pomalu, ale jistě zakousává do památek tohoto malebného městečka. Schody jsou již téměř rozpadlé, jezírka zasypána sutí, parkové prvky zmizely neznámo kam.

Další ránou pro kvalitní a bohatý život občanů bylo zrušení projekcí v budově kina, která světe div se byla poté rekonstruována, ovšem již bez filmových projekcí. V nedalekých Ivančicích kino mají a jsou za něj rádi. Ano Ivančice jsou větším městem, ale takové Dukovany s osmi sty obyvateli mají také kino. Tak proč by své kino nemohl mít i šestitisícový Moravský Krumlov. Velkou bolístkou města jsou chybějící restaurační a ubytovací služby. Z kdysi hojně navštěvovaného hotelu umístěného přímo na náměstí, s trefným názvem Epopej, je již dnes jen asijské bistro a ubytovna sociálně slabších. Jeho cesta k prosperitě a k tomu, aby se z něj stal znovu výstavní podnik s třemi hvězdičkami, jako v minulosti, je opravdu epopej. Najíst se ve slušné restauraci v poledne o víkendu je v Moravském Krumlově opravdu nemožné.

Ovšem nic není černobílé. I v Moravském Krumlově se podařilo vybudovat discgolfové hřiště, které je velmi oblíbené. Město má snahu získat zámek, který má velký potenciál přitáhnout turisty.
Podařilo se opravit fasády mnoha městských domů na náměstí, které opravdu prokouklo.
Dárkem nejen pro malé fandy akvaparku byla výstavba koupaliště, které i přes menší rozměry přineslo do Krumlova osvěžení v parných letních dnech.
Výborná je dopravní obslužnost, u nás v republice přímo unikátní. Přijet na vlakové nádraží vlakem z Brna nasednou ihned na autobus který Vás rozveze dále do města a okolí je snem i občanů z mnohem větších měst.
Přejme tedy městu do jeho budoucnosti mnoho dobrého, bude to potřebovat.

Autor: Daniel Pawlik | čtvrtek 21.1.2016 17:46 | karma článku: 10.08 | přečteno: 363x

Další články blogera

Daniel Pawlik

Platí školský zákon i pro krajský úřad Jihomoravského kraje?

Doprava dětí do školky v jiné obci, pokud obec nemá vlastní školku řeší ustanovení školského zákona. Zdálo by se, že je toto ustanovení pro krajský úřad Jihomoravského kraje závazné, ale praxe je tak trošku jinde...

9.1.2022 v 20:11 | Karma článku: 16.90 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 578

Zajímá mne historie regionu, domácí i zahraniční turistika, zajímavá místa jako jsou hrady, zámky, rozhledny, jeskyně, vyhlídky, skalní města a nevšední zákoutí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...